Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

L1 – A csárdás-ápolás művészete [VK]

2016-09-18 @ 19:00 - 20:00

500Ft

L1danceFest 2016 – 15 év! / KOVÁCS Gerzson Péter/Tranzdanz & ÁGOSTON Béla (H): A csárdás-ápolás művészete

Tánc: Kovács Gerzson Péter
Zene: Ágoston Béla

www.tranzdanz.hu

Az aranyösvény titkos kapuját strázsáló sumér szárnyas-szarvas, az egyetemes kultúrtörténeti enciklopédia démon-sámánja az örök újrateremtési fraktál követésére szólít fel, hogy végül, mint szomjazó kristályok, gyémántvértben dobbanó szívvel beléphessünk saját, szent terünkbe. Ott dúdoljuk a mélyünkben szunnyadó próféták, a szkíta-hun közös gyökerek táplálékát, hogy újjászülessünk magunk is a fényben zendülő közös lelkesedés szikraerdejének üstökösi obszidián-mezején. A lélekmegtartó, lélekemelő bartóki „tiszta forrásba” kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltososai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakban, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást.

Kovács Gerzson Péter (H) koreográfus, látványtervező
KGP 1987-ben alapította meg kortárs táncegyüttesét, a TranzDanz-t, ezt a folyamatosan megújuló társulatot, ahova a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg. Zenész társai szintén a zenei élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus ethno-jazztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a korabarokkig.

KGP 1989-től 3 évig Franciaországban dolgozott a Ballet du Fargistan táncos-asszisztenseként, majd ismét Magyarországon, folytatta a TranzDanz-zal megkezdett munkát. 1996-ban Londonban a Laban Center-ben látványtervezői diplomát szerzett (Visual Design for Dance).

1992-ben a világ legrangosabb kortárs koreográfiai versenyén, a Rencontres Choreographiques Internationales de Bagnolet-en (Párizs) elnyerte az ADAMI Előadói Díját és a Zsűri Zenei Különdíját, így máig az egyetlen magyar díjazottja a versenynek. 1993-ban a Fővárostól az év Legjobb Altenatív Produkciója Díjat kapta. A Co-Ax című produkció 2000-ben a III. Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon a zsűri Előadói Díját, 2001-ben a IV. Fesztiválon a Coda című produkcióval a zsűri Produkciós Díját, és a darab táncosa a Legjobb Táncosnő Díját, a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIII. Fesztiválján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megosztott alkotóközösségi díját, a darab zeneszerzője – Dresch Mihály – a legjobb zenéért járó díjat kapta. 2003-ban a Tánc Fesztiválján Kovács Gerzson Pétert a Legjobb Férfi előadó Díjával tüntette ki a zsűri. 2006-ban a magyar táncos szakma Harangozó Gyula Díjjal, a hazai kortárs tánc független szakértőiből álló zsűri Lábán Rudolf Díjjal tüntette ki, 2009-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől az Évad Legjobb Alkotója Díját kapta meg, 2010-ben ismét Lábán Díjban részesült, és XIII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón a re-DNS című produkcióval a Fődíjat hozta el. 2014-ben az előző évben készített, Lábán Díjra nominált DiverZity című produkciót elismerve az Évad Legjobb Alkotója Díjat kapta.

KGP – a TranzDanz mellett – dolgozik más kortárs tánc produkciókban, drámai színházakban is, 2013-ig, 8 éven át a Magyar Állami Népi Együttes társrendezője, koreográfusa, látványtervezője volt…

A TranzDanz játszott Párizsban, Londonban, Berlinben, Tel Avivban, Toulouse-ban, Leicesterben, Erlangenben, Potsdamban, Bukarestben és Frankfurtban, Gyergyóban, Koppenhágában, Veszprémben, New Yorkban, Amsterdamban, Szingapúrban, Varsóban és Lublinban, Hamburgban, Montrealban, Lille-ben, Temesváron, Biarritzban…

KGP a MU Színház egyik megalapítója, 1994-től 2002-ig Művészeti Vezetője. Irányítása alatt a MU Színház az ország legjelentősebb, nemzetközileg is elismert, független kortárs befogadó színházává vált.

KGP a legjelentősebb európai kortárs tánc hálózat, az Aerowaves magyar képviselője volt 8 éven át, 2003-ig, később öt éven át, 2013-ig az NKA táncművészeti kurátora.

Jelenleg is, immár 29 éve, a TranzDanz művészeti vezetője, koreográfusa, látványtervezője, emellett a Magyar Koreográfusok Társasága elnöksége (volt elnöke) és a Táncművészeti Bizottság tagja (a bizottság első elnöke 2011 szeptemberétől 2013 februárjáig).

Ágoston Béla (H) zeneközelítő
Fő profilja a zeneszerzés, improvizáció, performansz és a tanítás.
A selmecbányai Jan Albrecht Zeneakadémia szaxofontanára. Nemzetközi színtéren a Frank London által vezetett Glass House Orchestra tagja.
Itthon jazz és világzenei projektjei közül kiemelkedik a Knutdut men és a Gauditorium.
Népzenei tapasztalatait a Zuboly zenekar műsorában hallhatjuk, amely rapperekkel, beatboxosokkal, jazz- és népzenészekkel teremtett új populáris műfajt a hazai könnyűzenei palettán.
Hangszerei: szaxofonok, klarinétok, duda, steel drum, kontra, ütőgardon, havasi kürt, népi fúvósok.
Zeneszerzőként rendszeresen dolgozik színházaknak, bábszínházaknak, zenéit hallhatjuk filmekben, rajzfilmekben.
A nagybányai Ateliers fesztiválon az Andaxínház és az Aradi Kamaraszínház Rejtőzködők című közös előadásáért a Legjobb Zene díjat kapta 2012-ben. Legutóbbi táncszínházi munkája az egri GGTÁNC-nak készített Cigánybáró volt 2014-ben.

Részletek

Dátum:
2016-09-18
Időpont:
19:00 - 20:00
Jegyár:
500Ft
Esemény típus:

Hely

RS9+ Vallai Kert
Rumbach S. u. 10.
Budapest, 1075
+ Google Térkép
Phone
06-1-269-66-10

Jegyvásárlás:
https://rs9.jegy.hu/

Jegyfoglalás:
jegy@rs9.hu / 06-1-269-66-10

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Egyből értesülhet új bemutatóinkról, aktuális kedvezményeinkről, híreinkről.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This