The Importance of Being Oscar

[separator type=”” size=”” icon=”info”]
[iconbox iconpos=”left” icon=”map-marker” with_circle=”0″ title=”Vallai Kert (Rumbach S. u. 10.)” link=”” img=””]
[iconbox iconpos=”left” icon=”clock-o” with_circle=”0″ title=”120 perc, egy szünettel” link=”” img=””]
[iconbox iconpos=”left” icon=”info” with_circle=”0″ title=”A Manna Produkció előadása” link=”” img=””]
[iconbox iconpos=”left” icon=”calendar” with_circle=”0″ title=”bemutató: 2016. augusztus” link=”” img=””]
[iconbox iconpos=”left” icon=”ticket” with_circle=”0″ title=”JEGYÁR: 2500 Ft ” link=”https://www.jegy.hu/program/the-importance-of-being-oscar-71202″ img=””]

[separator type=”” size=”” icon=”file-text-o”]

Micheál MacLiammóir ír színész kétrészes monodrámája, mely Oscar Wilde különböző életeseményein, egyes írásain, valamint – a második részben – a De Profundis című, a readingi fegyházban írt megrendítő levélen alapul. A cím szellemes szójátéka a magyarul Bunburyként (eredetileg: Importance of Being Earnest) ismert darab címére utal („Fontos, hogy valakit Oscarnak hívjanak), mely szellemes hivatkozáson túl azt is jelzi, darabjában az író az életeseményeken túl elsősorban a jellegzetes wilde-i személyiséget, a műveiben szereplő önportrékat, mindenekelőtt pedig egy stílust (egy alkotói és egy életstílust) igyekszik megjeleníteni.
Micheál MacLiammóir a huszadik századi brit és ír színház és film jelentős (bár nálunk sajnos alig ismert) alakja volt, londoni születésű ír, aki színházi munkásságán túl komoly írói életművet is magáénak mondhat, számos, díjjal elismert könyvet és darabot írt. Oscar Wilde-ról szóló darabját Dublinban, majd a Broadway-n is játszották, s játsszák azóta is sikerrel az angolszász színpadokon, legutóbbi felújítása a londoni West Enden volt, 1998-ban.

A darab, amellett, hogy igazi rátermettséggel és írói bravúrral idézi fel Wilde személyiségét, utánozhatatlan írás- és életművészetét, egy olyan felfedezésre váró alkotói sorsot és életmodellt ábrázol, amely különcségeiben és emberi drámájában egyszerre szórakoztató és megrendítő. Wilde – valaha magyar színpadokon is sokat játszott életműve – az utóbbi években kissé háttérbe szorult nálunk, a számos darabra ügyesen reflektáló alkotás ezt a hiányt is pótolhatja, az ír szerző igen sajátos, a drámatörténetben egyedülálló alakjára irányíthatja a figyelmet. Egy monodráma esetében igen fontos a megfelelő személyiségű színész megtalálása: Szirtes Balázs kiválóan érti és műveli azt a fajta eleganciát és stílusérzékeny játékot, mely valóban „wilde-i könnyedséggel” képes váltogatni műfajokat, egyszerre több réteget megmutatni, s elhitető erővel megjeleníteni a látszólagos könnyedség mögött rejtőző mély emberi drámát. Alkotó személyisége tökéletesen alkalmas Oscar Wilde – és egy különösen izgalmas darab – hiteles megformálására.
Jelen előadásunk értékét növelheti, hogy a darab először jelenik meg magyar színpadon, szándékunk szerint mindenképpen új színt, valóban színházi újdonságot kínálva az évad nézőinek, és mint angol nyelvű előadás is hiánypótló az aktuális budapesti színházi kínálatban.

Játssza: Szirtes Balázs
Rendezte: Kőváry Katalin

[separator type=”” size=”” icon=”video-camera”]

[separator type=”” size=”” icon=”camera”]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Egyből értesülhet új bemutatóinkról, aktuális kedvezményeinkről, híreinkről.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This