Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

L1 danceFest 2019 bemutatja – Ikarusztik

2019-09-01 @ 19:00 - 20:00

L1danceFest 2019 bemutatja:
KOVÁCS István (H) és Roland SZABO (SK/H/CZ) Ikarusztik
Portréfilm premier és élő performance
L1danceFest 2019
nemzetközi kortárs tánc-színházi előadások fesztiválja
18. alkalommal Budapesten az L1 Egyesület szervezésében
Az L1danceFest 2019 számokban: 10 előadás – 3 workshop – 2 kiállítás és megnyitó akció –
10 önkéntes segítő – 9 országból érkezik hozzánk 11 nemzetközi vendég

Ikarusztik
Talán az lenne jobb, ha a vágyak vágyak maradnának?

A vágy jelenléte állandó. A késztetésé, hogy megtegyél olyan dolgokat, amit még nem tettél, sőt amit még senki sem tett meg. Tudod, hogy meg kell tenned s közben félsz és remélsz. Mi lesz ha…? A harc, a küzdelem nem maradnak nyomok nélkül. Tested idővel meggyötört lesz, de az élet így teljes! Mi az ami meghatározza, hogy céljaid jók vagy rosszak? A világegyetem nem válaszol s csak a kétség marad.
De azért van olyan eset is, amikor nem gondolkozol, csak csinálod. Bukásod szükségszerű, elkerülhetetlen, ami nélkül nincs jövő és talán élet se.
Az ember életében egy tárgy, egy faág vagy bármi lehet annyira inspiráló, hogy egy olyan folyamat vegye kezdetét, ami végén az emberi fantázia művészetté alakul.

Koncepció, előadó: Kovács István
Film: Roland Szabo
Zene: Horváth Ádám Márton
Támogatók: L1 Egyesület, Bakelit MAC, EMMI, Szlovák Intézet Budapest, RS9 Színház

Kovács István 31 éve „foglalkozik performance művészettel és Közép-Európa jelentősebb művészei közé tartozik. Kovács munkáiban a fizikai testre koncentrál, a húsra és a vérre, az életre és a halálra, anélkül, hogy megfeledkezne az elme szerepéről. Előadása lehet fizikális eredetű, lehet meztelen, teste festett vagy anyagokba csomagolt, például műanyag filmmel vagy celofánnal bevont, de munkája mindig egy koncepcionális álláspontot képvisel. Egzisztenciális csavarral létrehozott élő képeiben Kovács elemzi az emberi lét, az élet, a születés és az újjászületés következményeit. Arra összpontosít, hogy a kortárs ember hogyan viszonyul ezekhez az alapvető kérdésekhez, a mesterséges és a természetes anyagok kölcsönhatásához. A humor és az irónia gyakran része a széleskörű és felszabadító kifejezési palettájának. Monoron él és dolgozik.” (Jonas Stampe, Infraction 9 Seté F)
1986-ban Stanislav Troksiarral közösen kidolgoztak egy speciális technikát, aminek segítségével közösen életnagyságú figurális papírszobrokat készítettek. Sok kiállításon szerepeltek. 1988-ban a VSZ Brno erdészet-gépesítés szakán szerzett mérnöki diplomát. 1988-ban kezdett el a brnoi élményei alapján performansz művészettel foglalkozni. 1992-ben Derkovits Ösztöndíjat kapott. Számos neves hazai és külföldi fesztiválon szerepelt már performanszaival. Az L1 Egyesület rezidens művésze 2018-ban és 2019-től tagja.

Szabo Roland szlovákiai magyar fotóművész. Tanulmányait a pozsonyi évek alatt fotográfia szakon, Anton Sládek fotóművész vezetése alatt végezte, majd Prágában folytatta munkáját saját stúdiót nyitva. Fotó és rövid film-projektekkel foglalkozik.
2011 – 2012-ben prágai stúdiójában több cseh művész, így a Nemzeti Színház balett-társulatának tagjai és ismert színészek, táncosok portéit készítette el.
Az L1 Egyesület képviselőjével is Prágában találkozott, majd 2013-ban hivatalos fotósa volt az L1danceFest eseményeinek Budapesten. 2014-ben az együttműködés folytatásaként az L1 Egyesület tagjait és rezidenseit bemutató portrésorozatot készített, amit az L1danceFest 2014 alkalmával kiállítás formájában mutattak be Budapesten. Később, 2015-ben a fotósorozat Prágában is bemutatásra került.
2016-tól az L1 Egyesület tagja. Az L1danceFest 15. évfordulójára egy különleges kiállítással készült, amiben összegezte, ő hogyan látta az elmúlt év eseményeit.
Kedvenc témakörei: portré, divat, tánc.

A produkció hossza: 2×20’ szünet nélkül

Részletek

Dátum:
2019-09-01
Időpont:
19:00 - 20:00

Hely

RS9+ Vallai Kert
Rumbach S. u. 10.
Budapest, 1075
Phone
06-1-269-66-10

Jegyvásárlás:
https://rs9.jegy.hu/

Jegyfoglalás:
jegy@rs9.hu / 06-1-269-66-10

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Egyből értesülhet új bemutatóinkról, aktuális kedvezményeinkről, híreinkről.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This